Tretje skupno usposabljanje: Evropski paket mobilnosti in pametni tahografi

Tretje skupno usposabljanje: Evropski paket mobilnosti in pametni tahografi

27. avg 2020

V četrtek, 10. septembra, med 9.00 in 12.30 v B&B izobraževalnem centru Kranj pripravljamo tretje skupno usposabljanje KOC Logins, kjer bomo pobliže spoznali novosti, ki jih prinaša Evropski paket mobilnosti in pametne tahografe.

Z nami bosta predavatelja Boštjan Paušer, storkovnjak za gospodarska vozila in prometne predpise ter glavni urednik revije Kamion&Bus, ter Jože Cuderman, strokovnjak in sodni izvedenec za tahografe, inštruktor z licenco in mednarodnimi izkušnjami pri usposabljanju za delo s tahografi. 

Prijave sprejemamo do torka, 8. 9. 2020, na e-naslov marija.demsar@logins.si ali po telefonu 041 762 707. Usposabljanje je za udeležence brezplačno. 

Vabljeni!

Več o vsebini usposabljanja: 

Novi evropski predpisi na področju opravljanja prevozov naj bi poskrbeli za zmanjšanje nelojalne konkurence med prevozniki in za izboljšanje delovnih pogojev za voznike. Evropski paket mobilnosti se je v Bruslju pripravljal več let, novosti so razdeljene v tri ključna področja: kabotaža, napotitve voznikov v tujino ter delovni čas in počitki voznikov. Vozniki bodo morali več počitka opraviti doma, vse tahografe bo treba zamenjati za pametne, tahografi bodo postali obvezni tudi za kombije nad 2,5 tone NDM, dodane pa so nove izjeme kdaj uporaba tahografa ni potrebna. Podaljšuje se še obdobje za katerega se lahko opravi kontrola. Predvidene so enotne napotitve voznikov v tujino, certificiranje ustreznih počivališč ter strožje omejitve pri opravljanju kabotažnih prevozov. Novosti nam bo predstavil Boštjan Paušer.

Od lanskega 15. junija morajo biti vsa nova tovorna vozila z največjo dovoljeno maso nad 3,5 tone, vsi novi avtobusi in vsa nova vlečna vozila z največjo dovoljeno maso v kombinaciji s priklopnim vozilom, večjo od 3,5 ton, ki so prvič registrirana na trgu Evropske unije, opremljena s pametnim tahografom. Njihova največja novost je, da omogočajo brezžično komuniciranje na daljavo (za nadzorne organe tudi med vožnjo) ter imajo vključen GPS sistem za pozicioniranje vozila. Predaval bo Jože Cuderman.